SDSU Storm and Nasatir Halls

San Diego, California

Campus renovation project demonstrates sustainable approach to adaptive reuse

The LEED Gold Storm and Nasatir Halls transformed a previously underused corner of campus into a rich destination of active exterior and interior spaces. Consisting of 100,000 square feet of renovated space plus a 35,000-square-foot addition, the project serves as a model example of how a sustainable approach to adaptive reuse can extend the life of an existing built environment.

The two outdated buildings lacked accessible routes and had minimal floor-to-floor heights, which suggested demolition rather than renovation. However, after careful analysis, the design team developed a plan to retain the existing structures. The solution not only saved replacement costs, it avoided disposing of a hundred tons of concrete and rebar in local landfills. This budget relief also allowed funds to be put to better use on high-quality systems, materials and new outdoor amenities.

Located at the edge of campus, existing bar-shaped Storm and Nasatir Halls are both oriented along the north-south axis and separated by a courtyard. The new lecture halls are located parallel to the existing buildings, strategically placed to allow for views and natural daylight. The tiered 250- and 500-seat lecture halls were designed to fit the site’s natural slope, which reduced excavation costs.

Entry to the complex is marked by a new student convenience store that features a dramatic steel trellis. From the entry, an open-air breezeway, common to other buildings on campus, passes by Nasatir Hall and reinforces flow to Storm Hall. Outdoor improvements include a courtyard renovation, two new student plazas and a rooftop overlook with architectural shade structures that support PV panels, putting the project’s renewable energy source on full display.

In addition to high-performance window systems, the exterior skin uses terracotta cladding and smooth white plaster; both materials were selected to blend with the established campus vernacular. Located closest to campus center, Nasatir Hall was redesigned and renovated to complement the original mission-style building. The central building, Storm Hall, presents a neutral façade with rich terracotta tile portals that define the breezeway. At the site’s edge, the two lecture hall buildings were designed with a progressive, modern and transparent design aesthetic that reflects the era in which they were built.

You Might Also Like

Agnews K-12 Campus

Great Park Ice and FivePoint Arena

TIDE Academy

Savills Studley

Park Place Corporate

East Central High School

Newport Beach Hospital, East Tower Refurbishment

West Hollywood Automated Parking Garage

The Cove at UCI Applied Innovation

Reproductive Medicine Associates of Northern California

Mazda North American Operations